Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Чалий Валерій, користувач 1ua
Валерій Чалий
Тема: Сватове – слобожанська столиця Луганщини

>>>

   Адміністративно місто Сватове належить до Луганської області, але історично воно пов’язане зі Слобожанщиною. 94 відсотки населення Сватівського району – українці.

   Слобода Сватова Лучка (Сватова Пристань) була заснована на місці уходницьких господарств українських козаків і селян у Дикому полі приблизно в 1660 році. Заснували її переселенці із Сенькового, Радькова, Тора, Бахмута, Цареборисова, Маяків, Салтова, Чугуєва та інших міст Слобожанщини. Після утворення постійного поселення, сюди почали більш інтенсивно переселятися не тільки окремі сім’ї з різних місць Слобожанщини, а й цілі козацькі та селянські громади задніпровських і гетьманських козаків і селян, які тут називалися черкасами. І серед перших в слободу переселилися черкаси із Зміївського, Богодухівського, Сумського і Лебединського повітів.

   Після заснування Сватової Лучки навколо неї також починають виникати постійні поселення. Ще в кінці XVII ст. засновані: Коломийчиха (1686 р.), Стельмахівка, Куземівка (1688 р.), Харина (Первомайськ), Маньківка.

   В кінці XVII ст. жителі Сватової Лучки ввійшли до складу Ізюмського полку. В Сватовій Лучці та навколишніх селах була розміщена вже діюча сотня цього полку, переведена сюди із с. Бишкин.  

   На початку XVIIІ ст. були засновані Меловатка (1700-1705 р.р.), Гончарівка (1706 р.).

   В середині XVIIІ ст. утворені Верхня Дуванка (1730 р.), Нижня Дуванка (1732 р.), Райгородка, Преображенне, Хомівка, Містки.

   У другій половині XVIII ст. засновані Оборотнівка, Рудівка, Свистунівка, Наугольне.

   Протягом XIX ст. заселені Ковалівка, Новониканорівка, Петрівка, Кругле, Хомівка.

5 серпня 2009


1


  Закрити  
  Закрити